Parkinson en Voor een ieder wat Wils


Ons laatste Café van 2018 vond plaats op de Dag van de Mantelzorg 2018.

Deze dag hadden wij het programma gevuld met Voor Ieder Wat Wils:  4 diverse kleinere onderwerpen, die al wat langer op ons verlanglijstje stonden.

En natuurlijk mocht de aandacht voor de (verwennerij van de) mantelzorger hierbij niet ontbreken!

Er waren 4 workshops, te weten:


Parkinson en het rijbewijs

Specifieke informatie bij het behouden, opfrissen, verlengen, verkrijgen van een aangepast rijbewijs bij de ziekte van Parkinson. Dat dit een behoorlijk grijs gebied is, bleek wel uit de reacties van de aanwezigen.

Mary-Ann Wiersma van autorijschool Keystone uit Harmelen heeft echter alles met een duidelijke presentatie toegelicht.

Het lijkt niet altijd makkelijk voor iemand met Parkinson om het rijbewijs te verlengen met behulp van een gezondheidsverklaring. Gelukkig zijn er deskundige rijscholen, zoals Keystone om u hierbij letterlijk op weg te helpen en te houden.

Goede voorbereiding is het halve werk, laat u vooral adviseren!

En om het makkelijk te maken heeft Mary-Ann onderstaand document gemaakt. Dan kunt u deze nog eens rustig nalezen.

Parkinson en autorijden
Word – 16,9 KB 959 downloads

Boksen en parkinson

Eugène Sedney startte zijn bokscarrière in 1979 bij de Zeister Boks Vereniging. In 1993 werd zijn doorzettingsvermogen en harde trainen beloond met het behalen van de titel Nederlands Kampioen halfzwaar gewicht. Vanwege zijn grote liefde voor de bokssport én om zijn kennis door te geven behaalde Eugène zijn bokstrainersdiploma. In 2008 opende hij zijn eigen Boksschool ‘Sedney’. Hier verzorgt Eugène Sedney als rijkserkend bondstrainer diverse boks- én conditietrainingen en geeft sinds ruim een jaar ook training aan Parkinsonpatiënten.

En dit laatste was te merken: onder zijn deskundige leiding hebben alle aanwezige heren en een paar dames letterlijk de handschoen opgepakt en aangetrokken!

Zij werden verrast door de mogelijkheden en hun eigen kunnen en kregen ook allen de mogelijkheid aangeboden een gratis proefles te volgen in Zeist.


Mantelzorggesprek

In deze workshop konden specifieke vragen c.q. persoonlijke ervaringen aan de orde gesteld worden.
Sonja de Jong, parkinsonverpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis van Woerden leidde dit ronde tafelgesprek op deskundige wijze aan de hand van door de aanwezigen zelf gekozen kernwoorden vanaf een rondgaand dienblad. Dit bleek een uitstekende gespreksvorm en het ijs werd zo snel gebroken. Ieder voelde zich vrij om zijn ervaringen te delen. We ontdekten, dat we heel veel gemeen hadden, nu we het openlijk naar elkaar uitspraken. 


Manicure

Dit jaar hadden we ook weer 3 leerlingen van het Kalsbeekcollege bereid gevonden om onze gasten en mantelzorgers te verwennen. Dit was vorig jaar zo’n succes, dat we meenden het te kunnen herhalen! Er zijn dan ook weer heel wat nagels op deskundige wijze gemanicuurd en gelakt. Ook kon worden gekozen voor een heerlijke handmassage.

 

Aan het einde van de bijeenkomst hebben we natuurlijk alle verzorgers van de workshops weer hartelijk bedankt voor hun inzet.

Ook de leden van de stuurgroep zijn niet vergeten voor hun inzet van het afgelopen jaar. Zij kregen allen een zakje met chocoladetulpjes als kleine blijk van waardering en natuurlijk een groot applaus!

Hans Vonk en zijn Monique waren hier dit keer niet bij aanwezig, omdat zij hun 30-jarig huwelijksjubileum vierden, maar zij hadden ook heerlijke chocolade meegekregen voor in Valkenburg.

Dunja stond deze dag natuurlijk op de Streekmarkt voor de mantelzorgwaarderingsactie, maar is natuurlijk ook niet door ons vergeten!

Waarom nu juist chocoladetulpjes zult u wellicht denken.

De tulp is de bloem, die wereldwijd staat voor de aandacht voor de ziekte van Parkinson.

We hebben dan ook de tulpen opgenomen in ons nieuwe logo van het Parkinson Café Woerden. Ook onze website krijgt in ons komende eerste lustrumjaar met deze tulpen een opfrisbeurt.

Ten slotte hebben we het programma voor 2019 weer trots mee naar huis kunnen geven aan alle aanwezigen; PLUS een heerlijke versnapering, die weer ter beschikking was gesteld door PLUS uit Harmelen.

Bijzondere waardering overigens voor ons kleinste stuurgroeplid Esmee, die zo goed geholpen heeft met het inpakken van deze verrassing!

 

De stuurgroep van Parkinson Café Woerden ziet u graag allemaal terug

op 23 februari 2019 met een optreden van cabaretier Hans Holtslag en de viering van ons 1e lustrum.