Zelf regie houden, koester het leven in de laatste levensfase


Het eerste Parkinson Café na de zomer betrof een serieus onderwerp, een echte “olifant in de kamer”. Dat het voor u een belangrijk onderwerp was bleek wel uit het weer flinke aantal bezoekers.

Het thema van deze ochtend werd voor de pauze verzorgd door Monique Branse van Stichting Jouwlaatselevensfase.nl

Monique brak het ijs en maakte ons met soms mooie voorbeelden uit haar praktijk duidelijk hoe belangrijk het is TIJDIG je wensen voor de laatste levensfase te bespreken met je naasten. Een hele goede tip daarbij is om het gesprek te starten met de dingen die je beslist NIET wilt, dan volgt de rest daarna gemakkelijker.

 

Hieronder vindt u haar presentatie om nog even rustig na te lezen.

 

Parkinson Woerdern 9 Septemer 2023 1 E
PDF – 2,7 MB 112 downloads

Voor thuis gaf Monique nog alle bezoekers het Jaarmagazine van haar stichting mee ter inspiratie.

In de koffiepauze kwamen de onderlinge gesprekken weer direct op gang, mooi om te zien!  Fijn dat ook casemanager WMO, Marike Koelé, “het gezicht van de gemeente”, aanwezig was voor toelichting op bereikbaarheidsvragen voor mantelzorgmakelaars, extra zorg en hulpmiddelen in Woerden en Oudewater. Niet vergeten: WoerdenWijzer is het adres, daar word je altijd verder geholpen!

Na de pauze startten we met de vertoning van onderstaand filmpje van de Parkinson Vereniging.

En klik hierop om het filmpje van de Parkinson Vereniging nog eens te bekijken.

Het laat in 8 stappen zien wat er allemaal komt kijken bij dit onderwerp en dat is toch wel heel wat! Daarom hebben wij besloten de laatste 4 stappen te bewaren voor onze bijeenkomst van 13 april 2024. Dan komt met name een notaris langs voor informatie over het vastleggen van je wensen in het (levens)testament.

(Ook kwamen er tijdens deze bijeenkomst al vragen bij mij/ de stuurgroep terecht over het doneren voor Parkinson en specifiek aan ons Café voor het lotgenotencontact: wat is veilig en hoe doe je dat, er is helaas nog steeds veel verwarring over.)

Daarna was onze tweede spreekster aan de beurt: Saskia van der Geest, specialist ouderengeneeskunde en palliatief kaderarts bij ParkinsonNet. Zij is werkzaam bij verpleeghuis Weddesteyn in Woerden. Saskia maakte ons wegwijs in de medische keuzes en termen die gebruikt worden in de laatste levensfase. Duidelijk is geworden dat de laatste levensfase soms ook onvoorzien langs vele artsen en locaties kan gaan en dat je bij elke situatie alert moet blijven of je wensen nog steeds bekend zijn. Een jaarlijks update-gesprek met de op dat moment centrale zorgverlener is zeer wenselijk: wensen en situaties kunnen immers altijd veranderen!

 

Hieronder vindt u ook haar presentatie om nog eens rustig na te lezen.

 

ACP Parkinsoncafe 1
PDF – 2,3 MB 97 downloads

Veel informatiemateriaal was al aanwezig op onze leestafel, maar ook digitaal is er veel beschikbaar.

https://www.zonmw.nl/nl/artikel/hulpmiddelen-voor-proactieve-zorgplanning-en-markeren/parkinsonsupport-plan-maakt-late-fase

Let op: dit artikel van ZonMw bevat vele links en doorklik mogelijkheden naar meer informatie zodra u dat wenst.

En na afloop krijgen de beide dames voor hun presentatie als dank een bloemetje van de stuurgroepleden Yvonne den Ouden en Annemiek Vonk overhandigd en een hartelijk applaus van onze bezoekers.

 

Onderstaand alle foto's, die zijn gemaakt door Frans Burger, tijdens zijn 1e optreden als stuurgroeplid van Parkinson Café Woerden.