Hersenspinsels, cogni-tips en andere brainwaves


Op ons tweede Parkinson Café van het jaar 2023 waren dit keer 60 aanwezigen, waaronder ook veel nieuwe gezichten uit de buurgemeenten! Het lijkt een vaste trend te worden dat Parkinson Café zoveel bezoekers trekt en daar zijn wij natuurlijk trots op!

 

Het thema werd verzorgd door de ergotherapeuten van Careyn, Leoni Runge en Francisca Dees.

Er is weer gekozen voor een interactieve werkvorm met gesprekstafels. Dit lijkt tot nu toe een aardige oplossing om de aandacht erbij te kunnen houden in een grote ruimte met veel mensen.

Er werd allereerst stilgestaan bij de 5 domeinen, die voorkomen bij cognitieve en mentale problemen bij Parkinson:

  1. Gevoeligheid voor spanning/ stress en druk: “het trechter-probleem”

  2. Keuzeproblemen/ mentale freeze / verminderd initiatief

  3. Traagheid van denken

  4. Geheugenproblemen/ vergeetachtigheid

  5. Overige…

Binnen die domeinen komen veel praktische problemen kijken, die allemaal aan de gesprekstafels op memoblaadjes werden geschreven en die daarna op de desbetreffende flipovers geplakt konden worden. Ook tips die men graag wilde delen konden erbij gezet worden.  Francisca en Leoni en enkele stuurgroepleden liepen rond ter ondersteuning. Alle aanwezigen gingen weer geanimeerd met elkaar aan de slag en de flipovers in de hoeken van de zaal kleurden weldra bont en blauw!

Tijdens de koffie en theepauze werden we verrast met een hele grote doos bonbons geschonken door chocolatier De Truffel uit Woerden. Een aantal bezoekers hebben er twee mogen nuttigen onder het mom van  'ik ben vergeten of ik er al één gehad heb'.

 

Met dank aan De Truffel uit Woerden

Na de pauze werd plenair teruggekoppeld door Leoni en Francisca.  Vele tips werden gedeeld. Wat het meest is opgevallen is dat er geen kant en klaar tiplijstje bestaat voor iedereen, omdat geen enkele patiënt hetzelfde ervaart en dat ieder voor zich zijn eigen tips en oplossingen moet ontdekken die bij hem of haar het beste werken. Hierover openlijk in gesprek blijven met elkaar blijkt wel altijd het beste, het hoort erbij en je hoeft je er niet voor te schamen. Blijf vooral doen wat je leuk vindt!

Wilt u contact met Francisca of Leoni:

Francisca Dees: f.dees@careyn.nl   06 20008548

Leoni Runge:     l.runge@careyn.nl  06 200085468

 

links: Leoni Runge en rechts Francisca Dees

 

Als “toetje voor thuis” kreeg iedereen naast de PRET-flap en de flyer 'Parkinson en ergotherapie ook nog de folders van de Mantelzorgcampagne Woerden 2023 mee naar huis.

Toelichting PRET-methode: de PRET methode is een strategie die 4 aandachtsgebieden heeft en door deze toe te passen het makkelijker is om met cognitieve problemen in je leven om te gaan.