Parkinson en Muziektherapie


Vandaag, 14 april 2018, Parkinson en Muziektherapie.

Samengevat in 3 woorden:

"Wat een werelddag΅

 

Een korte inleiding door Yvonne den Ouden, die heel snel het stokje overgaf aan Erica Verhoog. De bezoekers van het Parkinson Café wachten in spanning af wat er gaat gebeuren.

DSC01836.jpg

Heeft er iemand zin in trommelen, klankschalentherapie of gewoon een kopje koffie drinken, kleuren en praten met lotgenoten. Ook voor ons was het een grote verrassing wat er ging gebeuren. Na een korte, maar duidelijke, uitleg door Erica vloog iedereen naar de twee zaaltjes waar trommelen en klankschalentherapie werd gegeven. Wat een enthousiasme straalden van deze twee groepen af.

DSC01838.jpg

DSC01839.jpg   DSC01842.jpg

Van de klankschalentherapie zijn helaas geen foto's. Dit gebeurde namelijk in alle rust en sommige bezoekers lagen onder een dekentje. Dus deze bezoekers stoorden wij niet door het maken van foto's. Na de koffie werden de groepen weer opgedeeld. Degenen die klankschalentherapie deden gingen trommelen en de trommelaars gingen naar klankschalentherapie.

Deze groep kregen een pet op en marcheerden al trommelend en  met groot plezier, door de zaal.

DSC01844.jpg

En Jolanda en Hans sloegen, in deze mars en als laatsten in de groep, de grote trom.

 

20180414_120225.jpg

Allebei de groepen werden met een luid applaus binnengehaald.

Nog enige reacties van de bezoekers:

"Iemand vertelde dat zij erg opziet tegen strijken, maar als zij er dan een muziekje bij opzet, dan wordt het fijner. dan vergeet ze dat het een vervelende klus was. Kortom: muziek leidt af".

"Een ander vertelde dat zij m.b.v. muziek luisteren kan ontspannen, dat haar hoofd leeg raakt en haar lijf rustiger".

N.a.v de trommelsessies: het was heerlijk om zo met elkaar te spelen en te reageren op elkaar".

"Ongelooflijk dat mij dit lukte".

"Ik trok wel een heel serieus gezicht (een beetje strak en stram) maar van binnen voelde het heel goed".

"De trommels activeerden de mensen. Het ritme 'nam' ze mee. men had plezier met elkaar!"

"Voor veel deelnemers was het de eerste keer dat zij in aanraking kwamen met een klankschalensessie. Velen genoten van de harde, zachte geluiden. van klanken die doorgingen ... die zachter werden en weer aanzwelden. Het was net alsof ik de zee hoorde ...".

"Ik vond het een beetje te hard ...".

'Over het algemeen kwam men ontspannen en slaperig uit de klankschalensessie. Men heeft ervan genoten".

En aan het einde van deze bijeenkomst werden, zowel de klankschalentherapeut (Mary van de Panne) en trommeldocent (Nico van Asdonck) hartelijk bedankt voor hun inzet.

 

DSC01856.jpg

Voor de bezoekers die meer willen weten, zie onderstaande info.

 

Het email adres van Nico van Asdonck is: info@pinda-saus.nl. Ook op zijn website: www.nicovanasdonck.nl is meer informatie te vinden over wat Nico van Asdonck, naast trommelen, nog meer te bieden heeft.

Op de website van Mary van de Panne www.klankenrijk.nl is meer informatie te vinden over de ontspanning die het luisteren naar (en het ervaren van) de klanken door klankschalen kan geven.

Op de website van de Nederlandse Vereniging van muziektherapie is meer info te vinden over waar muziektherapeuten gevestigd zijn (http://www.nvvmt.nl/).
Het telefoonnummer is: 030-2800432 (ma-do 9.30-15.30 uur). 

In de media is ook veel te vinden over de positieve werking van het luisteren naar, het ervaren van en bewegen op muziek. Afgelopen januari was er bij het maandblad Psychologie een speciale uitgave over de positieve beïnvloeding van muziek op je stemming, gedrag en emotie  (Het artikel Muziek doet wonderen: over klank, ritme, brein en gevoel). Het lezen waard. Zie bijlage!

 

 

Muziek doet wonderen - bij psychologie
PDF – 2,7 MB 1020 downloads

Met dank aan de bijdrage door Erica Verhoog