TERUG KIJKEN EN VOORUIT ZIEN


Verslag documentaire "Samen" in de Annex-bioscoop op 9 april 2022

Het Parkinson Café Woerden bestaat al 8 jaar en was erg trots met ruim 100 bezoekers de filmvoorstelling “SAMEN” te kunnen bekijken in de AnnexCinema van Woerden.

 

We hadden de beschikking over een perfecte omgeving om de film in zijn maximale kwaliteit, maar ook intieme veiligheid bij alle aanwezigen “binnen te laten komen”.

Maar ook veilig te laten bezinken in goede gesprekken met elkaar in de pauze en tijdens de “nazit” in de foyer als daar behoefte aan was onder het genot van een kopje koffie/thee en andermaal grootse koeken van de PLUS. Fijn dat ook zoveel disciplines, vrijwilligers  en behandelaren aanwezig waren!

SAMEN is namelijk een aangrijpende documentairefilm die 5 echtparen en een musicus volgt in de dagelijkse omgang met de ziekte van parkinson. Een film van liefde en toewijding in onzekerheid. Het leverde veel herkenning maar ook emotie op.

Er wordt vaak gezegd: “Parkinson heb je samen”, omdat het ook heel veel vraagt van de partner, het gezin en de mantelzorgers. 

Maar parkinson kan ook SAMEN gedragen worden binnen een gemeenschap: samen met de mensen van Parkinson Café Woerden, samen met de mensen van Woerden Wijzer, samen met de behandelaren van ParkinsonNet Woerden en samen met mantelzorgondersteuning zoals Het Logeerhuis Bredius.

Wij hebben dit gevoel van SAMEN dan ook werkelijk met elkaar mogen ervaren!

Er zijn geen pasklare antwoorden en oplossingen omdat je niet precies weet wat het zal gaan zijn; maatregelen voor de toekomst nemen of niet?

Welke en wanneer, alles is goed, als u er in ieder geval maar SAMEN over praat, dat geeft duidelijkheid en rust.

Ter ondersteuning van een later gesprek was er voldoende foldermateriaal aanwezig om mee te nemen naar huis. 

De Parkinson Vereniging in Bunnik heeft ook diverse cursussen op dit gebied waarvoor u zich aan kunt melden en via haar website zijn ook Gesprekshulpen Laatste fase parkinson(isme) te downloaden.

Ook de documentaire SAMEN is te zien nog eens samen met het gezin te bekijken. Klik daarvoor op onderstaande button. Heb je NPO Start dan kun je deze documentaire ook op de televisie terugzien. 
Hier moet je zoeken op 2Doc, vervolgens klikken op afleveringen en jaartal 2020 kiezen en bladeren naar "Samen".

Uiteindelijk was het heel fijn, dat we ons als Parkinson Café Woerden dankzij de hulp en ondersteuning van de familie Verhoog, Hart voor Woerden, de AnnexCinema en supermarkt PLUS uit Harmelen weer zo mooi hebben kunnen presenteren. Heel veel dank daarvoor!

Grotere zichtbaarheid helpt namelijk steeds meer mensen met parkinson en hun gezin en mantelzorgers over de drempel van ons Café. 

Drempels zijn letterlijk en figuurlijk grote obstakels bij parkinson, maar zó belangrijk om SAMEN met elkaar te blijven nemen.

 

Tenslotte nog ontzettend veel dank voor de ruim 400 euro die door Esmee “met de pet” zijn opgehaald onder u als publiek: wat heeft zij dat goed gedaan en we kunnen weer een poosje voort met het organiseren van mooie bijeenkomsten!

 


Verslag bijeenkomst op 26 maart 2022

Deze bijeenkomst was in feite wederom een heropening na een Coronaperiode van een half jaar.

Yvonne kon passend starten met hetzelfde gedicht als de vorige keer: 

 

Zo gedicht, zo gedaan

Scholen dicht

Zwembad dicht

Alles dicht

Maar ik ben dichter!

Net wat lichter,

als ik alles open dicht.

Dicht ik op afstand 

elke afstand

dichter

tussen jou en mij

open ik met een gedicht

en jou wat dichterbij.

 

We waren met toch weer 35 mensen bij elkaar, waaronder vele vertrouwde gezichten, maar ook een aantal nieuwkomers. Daarom was het achteraf een goed idee om trots terug te kijken naar de hoogtepunten van de afgelopen 8 jaar van ons Café aan de hand van een roulerende fotoreportage op het grote scherm. Met een bijpassende ludieke kwis met het opsteken van een witte of blauwe kaart konden we onze nieuwe gasten ook de bedoeling van het Parkinson Café Woerden laten zien en ervaren.

Na de pauze met koek en een lekker advocaatje met slagroom van de PLUS uit Harmelen hebben we vooruitgeblikt naar de aanstaande filmvoorstelling op 9 april in de ANNEX Cinema van Woerden.

De film SAMEN is een aangrijpende film, die we ook samen aangaan en gaan beleven; samen met elkaar en samen met onze Woerdense vrijwilligers en hulpverleners van ParkinsonNet. Het er samen voorstaan en niet alleen is ook het gevoel dat we na de film mee willen geven naar huis. De mensen die zich hebben opgegeven voor de film krijgen dit weekend een schriftelijke bevestiging met alle benodigde informatie per mail toegestuurd.

Na een fijne  bijeenkomst ging iedereen de zon tegemoet, het was prachtig … weer…!