Hans Vonk bokst bij boksschool van Eugène Sedney bij RTV Utrecht


door Rosan Onderwater & Peter Knieriem van RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Het is Wereld Parkinson Dag. Elk jaar op 11 april, de geboortedag van de Engelse arts James Parkinson, wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de neurologische aandoening. De ziekte is ingrijpend en levert in het dagelijkse leven beperkingen op. Twee Utrechters laten daarom vandaag zien hoe het is om te leven met Parkinson.

Tijdens de Parkinson Bokslessen van Boksschool Sedney in Zeist, vergeten de deelnemers even dat ze ziek zijn en boksen ze erop los. De bokslessen kunnen de kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met Parkinson, legt boksschooleigenaar Eugène Sedney uit. “Door de bokslessen, zonder fysiek contact, verbeteren de deelnemers met Parkinson hun kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en snelheid. Daarnaast moeten de deelnemers tijdens het boksen dubbeltaken doen iets waar mensen met Parkinson veel moeite mee hebben. Het boksen houd het Parkinson proces een beetje tegen.”

Rollator

Dit merkt ook Hans Vonk (63), die al vijf jaar lang elke week naar Rock Steady Boxing gaat, speciaal voor mensen met Parkinson. Hij kreeg in 2013 de diagnose Parkinson en tijdens de eerste jaren ging het erg slecht. “De medicatie sloeg niet aan en ik kon niet meer dan alleen een blokje om met een rollator.” Sinds 2016 heeft hij een Duodopa pomp, dat is een pomp die helpt met het toedienen van medicatie, daardoor ging het een stuk beter met hem.

“Moet je me hier nu zien staan boksen, ik had negen jaar geleden nooit verwacht dat ik dat nog zou kunnen. Tijdens de boksles denk ik helemaal niet aan Parkinson, je zet het helemaal van je af en dat is heerlijk. Daarnaast helpt het me ook in het dagelijks leven. Door de oefeningen die we doen merk ik dat ik tijdens het koken bijvoorbeeld beter op het eten kan letten en geen dingen meer laat aanbranden”, zegt Hans Vonk.